Intrebari frecvente:
1. De ce postesc musulmanii în luna Ramadanului?
Postul din Ramadan este unul dintre cei cinci stalpi ai islamului, făcându-l una dintre principalele îndatoriri ale musulmanilor. Un an și jumătate după ce musulmanii au emigrat în Medina, profetul Mohammad a primit următoarea revelație în 624:
„O, credincioși! Postul vostru a fost prescris pentru voi, așa cum a fost prescris celor care au fost înaintea voastră”.
(Sura 2, versetul 183)
2. Cum se tine postul în luna Ramadanului?
Se consuma mancare intre apus si rasarit. De asemenea, sunt interzise stimulentele ( precum tigarile ) pe parcursul zilei.
3. Rugaciunea de la apusul soarelui vesteste sfarsitului postului
Musulmanul ar trebui, de asemenea, să-și exprime postul în mintea lui, ținându-se departe de gânduri rele de tot felul. În toate acestea, ar trebui să-și continue viața de zi cu zi în mod obișnuit. Sunt recomandate cinele în cadrul comunitatii și mai ales să te întâlnirile cu oameni sau familii mai sărace. Tot în perioada Ramadanului sunt adesea invitați prietenii și vecinii.
4. Ce beneficii au musulmanii din luna Ramadanului?
Ramadanul nu este numai luna în care a început revelarea Coranului către Profetul Mohamed, ci și momentul în care musulmanul se poate maturiza spiritual. În Ramadan, postul, slujbele bisericești, părtășia și donațiile vin împreună.
Este vorba despre relația dintre persoana care posteste și creatorul său.
Viziunea asupra lumii, asupra omului are de asemenea o nouă dimensiune. Dupa o zi de post, aburii mancarii de la cina aduc constientizarea importantei mancarii, chiar daca aceastea reprezinta doar un pahar cu apa sau o felie de paine, intrucat, pentru o persoana infometata, acestea sunt de mare importanta. Aceasta constientizare ar trebui sa determine oamenii sa fie mai buni, sa isi dezvolte empatia si sa inteleaga suferinta celor ce au mai putin; există milioane de oameni din lume care, în zilele noastre, nu au acces la o masă și / sau la apă potabilă curată. Ramadanul trebuie să trezească compasiune și responsabilitate pentru acești oameni.
Postul promovează conștiința și crește rezistența. Musulmanii bucurandu-se, de asemenea, de unitatea specială din familie și dintre prieteni, în luna postului.
5. Cine este obligat să posteasca în Ramadan?
Regula postului Ramadan se aplică oricărui musulman adult, insa doar cei care il pot tine, așa cum este prescris în Islam, fără nici un prejudiciu pentru sănătatea lor, sunt obligați să facă acest lucru.
7. Cine este scutit de post în Ramadan?
Excluse de datoria postului sunt persoanele bolnave, precum și persoanele cu handicap mental, copii, femeile însărcinate sau care alăptează.
8. De ce luna Ramadanului se schimba în fiecare an?
Luna Ramadanului este luna a noua a calendarului lunar Islamic, calendar care consta in 12 luni, fiecare cu 29 sau 30 de zile. Calendarul este unul lunar, iar lunile incep cu prima aparitie a lunii in crestere. Avand in vedere ca acest calendar lunar Islamic este cu 10-11 zile mai scurt decat cel solar, luna Ramadanului nu este una fixa, acesta avand loc cu 10-11 zile mai devreme, in fiecare an.
9. Este postul sănătos? Exista vreun pericol pentru sanatate?
Atunci când este îndeplinită condiția de post, și anume starea de sănătate fizică, postul este fundamental – ea detoxifică și promovează rezistența, răbdarea și auto-controlul.
Asociatia pentru Dialog si Valori Universale a organizat si o dezbatere pe aceasta tema, pe 14 iunie 2018, cu tema “ Postul, intre dezbatere si stiinta”, la care au fost invitati Laurentiu Tanase ( Lect.univ.dr. in siciologia religiilor ), Fatma Yilmaz ( drd. Minoritati musulmane in Europa ) si medical Tuncay Ozturk.
10. De ce postesc musulmanii timp de o luna?
Luna postului Ramadan este unul dintre cei cinci „stalpi” ai credinței musulmane, alături de marturisirea de credință, rugăciunea, dania rituala ( zekat ) și pelerinajul spre Mecca.
11. Are un musulman nevoie de Ramadan?
Da, este cea mai sfântă lună a anului pentru musulmani. Luna postului este menționată explicit în versetele Sfântului Qur’an.
Se pleaca de la premisa conform careia omul nu este reprezentat doar de trupul sau ci și de inimă, suflet și minte. În afară de nevoile materiale, există și nevoi mentale și spirituale. Prin Ramadan, omul are posibilitatea de a satisface aceste nevoi.
12. Ce ritualuri există în luna Ramadanului?
Postul este, de obicei, oprit cu o curmala și / sau o gură de apă. Există o rugăciune specială numită Tarawih, efectuată în moschee sau acasă după ultima rugăciune a zilei. Urmând exemplul Profetului, se obisnuieste citirea întregul Coran în timpul lunii postului. Vizitele mutuale și invitațiile la Iftar sunt pe ordinea de zi.
13. Există sărbători speciale în luna Ramadanului?
Cea de-a 27-a seară (sau una din ultimele nopți impare) a Ramadanului este considerată „Noaptea Providenței, Noaptea Omnipotenței (Laylatul Qadr)”, în care profetul Mohammad, prin Arhanghelul Gabriel primeste prima revelație.
14. Ce este festivalul Ramadan?
După luna de post, are loc festivalul Ramadan, cunoscut sub numele de „Festivalul Zahărului/Şeker Bayramı ‘. Anul acesta, Festivalul Ramadan va avea loc pe 4 iunie și va dura trei zile.
Acestea sunt zile de sărbătoare în care relațiile interpersonale sunt îmbunătățite. Credincioșii se întâlnesc și schimbă felicitările într-o atmosferă armonioasă. Această atmosferă de iubire și milă dă oamenilor o nouă speranță. Ca un semn de respect, cei mai tineri sărute mâinile bătrânilor, si le ofera un mic cadou. Acest obicei este predominant mai ales în zona turcă, ia în țările arabe, de obicei, acesta este sărbătorit numai în propria familie.
Festivalul Ramadan intareste sentimentul social și pentru a promova viața socială a poporului.
15. Există si alte posturi în afara Ramadanului, in islam?
Nu.
Dar, pe langa postul obligatoriu de o luna, exista zile si luni cand se recomanda postul, în funcție de Sunna Profetului Mohammad (FSM). Acestea includ mai presus de toate:
Postul în zilele de luni și joi
Primele nouă zile ale lui Dhul-hijaz – mai ales în ziua lui Arafa (al nouălea Dhul-Hijah)
Postul din ziua Ashurului (al 10-lea Muharram)
Postul în luna Muharram
Postul din luna Scha’baan
Postul din luna Shawwal
Postul din luna Scha’baan
Postul din luna Shawwal
Abu Ajub al-Ansari a spus că Mesagerul lui Allah a spus: „Dacă cineva postește Ramadan și apoi 6 (zile) în Shawwal (luna următoare), este ca și cum el a postit pentru un an întreg”. (Hadith de musulman)
16. Pot non-musulmanii să participe în luna Ramadanului?
Da, chiar și non-musulmanii pot participa la luna postului Ramadan.
Practic, oricine poate participa la evenimentele musulmane, deoarece aceasta poate contribui la o mai bună înțelegere reciprocă. Prin urmare, non-musulmanii sunt invitați să-și facă propria imagine și o impresie despre evoluția evenimentelor musulmanilor din Ramadan.
Musulmanii sunt fericiți atunci când întâlnesc oameni dornici de a cina impreuna (Iftar). Mulți non-musulmani încearcă să postească pentru a empatiza cu prietenii sau vecinii musulmani.
17. Doar musulmanii postesc?
Nu, postul este prezent si in alte religii.
În creștinism, oamenii se hrănesc în mod tradițional timp de aproximativ 40 de zile în perioada de dinainte de Paște si/sau Craciun, renunțând la anumite elemente de bucurie (carne, alcool, dulciuri etc.), iar evereii postesc de la rasarit pana la apus, renunantand la alimente lichide sau solide, pe durata acestuia.
18. Ce semnificație are curmala în luna de post a Ramadanului?
În Islam, curmalaeste deosebit de importantă în Ramadan, deoarece incetarea postului se face după exemplul lui Mohamed, cu acest fruct și o gură de apă. Un alt motiv relevant este conținutul lor ridicat de nutrienți și energie, care este necesar pentru corp, după o lungă zi de post. Curmalele sunt ușor de digerat, iar cele proaspete oferă organismului și hidratarea necesara.
Curmalele conțin carbohidrați, vitamine și oligoelemente, pregatind tractul digestiv pentru masa de Iftar, usurand digestia.
19. Cum determină musulmanii timpul extact pentru post și rugăciune?
Principiul este că fiecare musulman urmează moscheea, unde își face în mod regulat rugăciunea
În același timp, sunt special dezvoltate aplicațiile pentru dispozitive mobile pe care le puteți descărca. Dacă doriți să aflați ora postului conform metodei recomandate în orașul dvs., puteți descărca calendarul Ramadan.
20. Care este rugăciunea care urmeaza Ramadanului?
După luna Ramadan, musulmanii sărbătoresc festivalul Ramadan timp de trei zile. În prima zi de sărbătoare, rugăciunea comună (Eid ul-Fitr) are loc în moschei. Această rugăciune, spre deosebire de cele cinci rugăciuni obligatorii zilnice sau rugăciunea de vineri, nu este obligatorie. Cu toate acestea, este de obicei rugăciunea cu cel mai mare număr de participanți.
Specifica acestei sărbători este participarea femeilor, pentru că așa a fost și practica în vremurile profetului.
Când credincioșii ajung la moschee, imamul își începe predica, care de obicei include aspectele legate de coeziunea în societate si spiritualitatea câștigată în timpul Ramadanului.
Ulterior, se face rugăciunea comună rituală. După rugăciune, musulmanii se bucura de festival și se intorc acasă la familiile lor.