Drepturile femeilor- importante pentru construcția unei societăți a valorilor comune

 

Femeia, Drepturile și Rolul acesteia în societate – din punct de vedere al istoriei, al credințelor monoteiste, al migrației dar și o privire spre viitor – a reprezentat subiectul de discuție al evenimentului organizat în seara de 8 martie de către Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Discuția a fost deschisă de către moderatoarea evenimentului – Fatma Yilmaz – Doctorandă în cadrul SNSPA. După prezentarea succintă a subiectului – femeia în viziunea societății actuale, femeia în viziunea islamulului, femeia în perioade autoritare- a introdus fiecare vorbitor și subiectul acestuia.

Discuția a fost continuată de domnul Rafael Shaffer – Marele Rabin al României. Dumnealui a vorbit despre femeia din punct de vedere al iudaismului dar a împărtășit și din modul în care femeia – prin puterea ei nemărginită – contribuie la formarea societății actuale și viitoare.

Pentru a continua prezentarea femeii și a rolului acesteia din punct de vedere al credințelor monoteiste, discuția a fost continuată de domnul Daniel Cergan – Teolog și Specialist în istorie.

Continuând pe linia istorică, doamna Simona Preda – Doctor în istorie, Cercetătoare și Scriitoare a prezentat rolul femeii românce de-a lungul istoriei. De aici am putut vedea că indiferent de momentul în care ne aflăm, fiecare dintre noi participă la scrierea istoriei și la influențarea societății viitoare. De aceea, este foarte important să ne implicăm activ în promovarea valorilor comune.

Amintind de valorile comune și de rolul femeii în societatea actuală și viitoare, doamna Carolina Marin – Reprezentant UNHCR – ne-a prezentat succint experințele a patru migrante și refugiate în România.

Finalul discuției a amintit de femeile din diferite colțuri ale lumii – exemplificând cazurile mamelor cu copii închise în Turcia – care plătesc cu libertatea lor, a copiilor lor și a familiior lor pentru dreptul la o societate sigură și liberă.

Ca o concluzie a evenimentului din 8 martie 2019 care a marcat „Femeia, Drepturile și Societatea”, fiecare dintre noi poate participa activ la formarea unei societăți a valorilor comune, prin amintirea, promovarea și respectarea acestora.

Discuția s-a încheiat printr-un cocktail ce a adus laolaltă vorbitorii și participanți, impărtășind impresii și răspunsuri la întrebările apărute.