Bullying – Granița volatilă dintre victimă și agresor

Bullying – granița volatilă dintre victimă și agresor


Cele două persoane implicate in actul de bullying au în comun, în primul rând, emoția negativă. Unul o exprimă, pe cand celălalt o reprimă. Putem privi bullying-ul, în mare parte dintre cazuri, ca un fenomen menit să scoată la suprafață emoții nocive. Medierea este necesară, dar una dintre soluții constă în a găsi moduri constructive prin care să răspundem, fără a căuta să plasăm vina de o parte sau de cealaltă.

Sâmbătă ne-am întâlnit într-un cadru destul de restrâns, condiționați fiind de iarna care s-a întors pe neasteptate în plină primavară.

 O parte însă nu ne-am lasat intimidați și am reușit să ducem la capat ceea ce ne propusesem- să analizăm chestiunea bullying-ului 
din mai multe unghiuri, încercând să identificam împreună cauzele, simptomele si tratamentul pentru aceast fenomen care 
influențeaza considerabil modul de formare al celor mici.

Invitatele noastre s-au folosit de diferite ”unelte” dobândite în contextul experientei lor profesionale pentru a ne descrie, împreună, o imagine cât mai amplă care să cuprindă atât ceea ce se vede cât și ceea ce nu se vede din acest fenomen complex.

Flori-Ana ne-a prezentat cadrul teoretic și fenomenul per ansamblu, Liliana ne-a facut să întelegem emotiile din spatele agresivitatii, atat în raport cu ceilalti, cat si cu propria persoana, iar Marina ne-a vorbit despre dimensiunea practica, despre raportul de putere si despre cum putem influența activ situatiile.

Profesorii și părinții au fost interesati sa afle solutii universale, însă concluzia este că fiecare caz suporta metode diferite intrucat indivizii raspund la stimuli diferiti. Un lucru este cert, actionand comunicam, si este important nu numai sa fim atenti la mesajele care ni se transmit prin aceste interrelationari dintre copiii nostri, ci si cum sa raspundem intr-un mod care le va servi drept model si lor pe viitor. Este dreptul fiecarui om, fiecarui copil, sa isi apere limitele integritatii fizice si psihice, insa echilibrul in orice situatie poate fi dobandit atunci cand actionam intr-un mod care să contrabalanseze tipul de constrangere cu care ne confruntam.

Prima axiomă a comunicarii interumane ne spune ca „Nu se poate să nu comunicăm”. Astfel este important să ne asigurăm că prin modul in care intervenim în problema bullyingului, cautam să mediem și nu să condamnam, cautam să reconciliem, și nu să perpetuăm tensiunea.

Scroll to Top