Ziua Internaţională a Eliminării Discriminării Rasiale
 
 “Articolul 1 Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. […]
Articolul 2 Fiecare om se poate prevala de toate drepturile şi libertăţile proclamate în prezenta Declaraţie fără nici un fel de deosebire că, de pildă, deosebirea de rasă, culoare, sex, limbă, religie, opinie politică sau orice altă opinie, de origine naţională sau socială, avere, naştere sau orice alte împrejurări. […]”
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului
 
              Din păcate, însă, mişcări extremiste rasiste, bazate pe ideologii care caută să promoveze agende populiste, naţionaliste, se răspândesc în diferite părţi ale lumii, alimentând rasismul, discriminarea rasială, xenofobia şi intoleranţa asociată.
              Astăzi, 21 martie, este Ziua Internaţională a Eliminării Discriminării Rasiale, zi stabilită prin Rezoluţia 2142 ( XXI) a Adunării Generale a ONU, adoptată la 26 octombrie 1966. În acea zi, în 1960, poliţia a deschis focul şi a ucis 69 de persoane care aprticipau la o manifestaţie paşnică împotriva apartheidului, în Sharpeville, Africa de Sud. Proclamând ziua ca emblematică pentru lupta împotriva legilor apartheidului, Adunarea Generală a cerut comunităţii internaţional să îşi concentreze eforturile asupra eliminării discriminării rasiale.
Apartheid* (care în limba afrikaans înseamnă separare) este un sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud de-a lungul secolului XX. Apartheidul prevedea segregarea raselor (locuirea separată) iar majorității negre i se interzicea, printre altele, dreptul la vot și libera circulație. În sens larg, apartheidul desemnează politica de separare a comunităților etnice sau rasiale diferite. Apartheidul a fost frecvent pus în practică în istoria modernă. Termenul însă se referă la cazul sud-african.
 
Mesajul ADVU:
Discriminarea rasială încă nu a fost eliminată. Această formă de excluziune și intoleranță continuă să se manifeste în mass-media, pe străzi, la locul de muncă și chiar pe coridoarele puterii, devenind o realitate cotidiană.
În anul 2019, ADVU îşi concentrează eforturile pentru promovarea drepturilor omului. În acest sens, ADVU condamnă puternic orice discriminare bazată pe rasă, sex, limbă, religie ori etnie şi speră, ca prin activităţile sale, prin dialogul intercultural, să elimine prejudecăţile şi neînţelegerile şi să creeze o apropiere interumană, dincolo de diferenţele percepute.