Biodiversitatea cuprinde varietatea genelor, a speciilor şi a ecosistemelor care constituie viaţa pe pământ. În prezent, suntem martorii unei pierderi constante a biodiversităţii cu consecinţe profunde pentru lumea naturală şi pentru bunăstarea oamenilor. (Agentia europeană a mediului)
De Ziua Internationala a Rezervatiilor Naturale ne amintim de ce conservarea traditiilor si a ritualurilor este la fel de importanta ca cea a protejarii arealelor salbatice si a ecosistemelor naturale care pastreaza legatura cu sursa vietii.
In calatoria ei spre Marea Neagra, Dunarea leaga teritoriile a 10 tari. Ca un fir de ata ce strapunge granitele terestre, aduna la pieptul sau, fara discriminare, rauri mari si mici ce curg pe teritoriul a 17 tari, ducand aluviunile pe care le culege intr-un loc de poveste numit Delta Dunarii.
Ca aici se formeaza un pamant plutitor, cea mai noua forma de relief in varsta de doar 10.000 de ani, am invatat probabil la orele de geografie si nu o sa zabovesc asupra acestor aspecte. Ceea ce se merita mentionat in schimb este faptul ca acest loc a devenit, in timp, un spatiu in care s-au adunat o mare varietate vegetala si animala, precum si un conglomerat de diferite nationalitati care s-au stabilit aici si ale caror urme se vad si astazi.
Inventarierea sistematică a biodiversității deltaice a început în 1991, iar la ora actuală, pentru fauna si flora locurilor există o listă cu 5.429 specii cunoscute de aici.
Zonele sunt slab locuite datorita faptului ca acest teritoriu este unul izolat de ape, avand in prezent aproximativ 15.000 de locuitori care traiesc in stransa legatura cu natura. In trecut insa, prin aparitia Comisiei Europene a Dunarii, cele mai mari puteri ale secolului 19 s-au reunit in Sulina, creand cu mult inaintea vremurilor, modelul unui oras multicultural. Puterile reprezentate în acest organism internațional erau: Imperiul austro-ungar, Al doilea Imperiu Francez, Regatul Unit, Prusia, Imperiun Rus, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman. Principatul Moldovei a avut, la început, doar un rol consultativ. După războiul de independenta și încorporarea Dobrogei, Regatul Romaniei a devenit membru cu drepturi depline al Comisiei. Sulina s-a transformat, prin instalarea aici a Comisiei Europene a Dunării, dintr-un sat cu aproximativ 1.000 de locuitori, terorizați de răufăcătorii adăpostiți în smârcurile Deltei, într-un oraș în adevăratul înțeles al cuvântului, cu o populație stabilă, internațională, cu venituri importante și cu necesități economice pe măsură. CED a asigurat asanarea platformei orașului, construcția de străzi, cheiuri portuare și diguri de protecție. S-au pus în funcțiune serviciul telegrafic și de telefonie, uzina de apă și rețeaua de distribuție de apă potabilă, uzina electrică care a asigurat iluminatul portului și străzilor orașului, Sulina fiind astfel printre primele orașe din România care a beneficiat de noul sistem de iluminare publică. Cimitirul din Sulina este un important obiectiv turistic al locurilor, care sta drept marturie acelor vremuri in care oameni de diferite nationalitati, diferite forme de organizare politica si de diferite religii traiau in armonie pe aceeasi fasie de pamant.
Revenind la ideea ariilor protejate, Delta Dunarii este fara indoiala cea mai importanta rezervatie naturala de pe teritoriul Romaniei. Imensitatea ei sălbatică, diversitatea extraordinară a speciilor o ridică la rangul acela de tezaur natural de interes european și global.
Rezervația Biosferei Delta Dunării este o arie protejată apropiată ca stil de idea fundamentală inițială a rezervațiilor biosferei, anume testarea dezvoltării durabile prin integrarea ideilor de conservare a biodiversității, utilizare sustenabilă a resurselor, cercetare și educație ecologică. Miza Deltei Dunării ca Rezervație a Biosferei este mare: trebuie să poată demonstra că măcar în principiu omul și restul naturii pot să trăiasca împreuna, fără ca natura să moară.
Rezervatiile naturale au rolul de a ne aminti de importanta vitala a naturii, fara de care nu putem supravietui ca umanitate. Protejarea acesteia apare sub forma de imperativ categoric, caci toate celelalte valori umane palesc in fata sursei vietii noastre – natura.
(surse peterlengyel.wordpress.com/2011/11/12/rezervatia-biosferei-delta-dunarii/ https://ro.wikipedia.org/wiki/Comisia_European%C4%83_a_Dun%C4%83rii)