Conferința a debutat cu o întrebare simplă, dar concisă ,,De ce lectura – punte intre trecut prezent și viitor?. La această întrebare, doamna Maria Petrescu, moderatoarea conferinței a răspuns ,, Deoarece lectura lărgește orizonturile. Citirea este o activitate fundamentală în dezvoltarea competențelor de comunicare, astfel lectura este o activitate intelectuală de bază a copilului desfășurată în cadrul tuturor disciplinelor școlare, dar și a activităților extrașcolare. Din păcate, este greu să îi determinăm pe copii de mici să capete gustul pentru lectură, să le formăm o cultură a cititului, însă din experiență, odată format gustul pentru lectură, se poate transforma într-o adevărată pasiune. Criza lecturii în rândul copiilor, scăderea apetitului pentru carte în fața tehnicilor IT și dificultatea de a găsi noi modalități de a aduce copilul în bibliotecă – acestea sunt motivele întâlnirii noastre din data de 11 noiembrie, motive pe care le vom discuta cu invitații noștri.”

După prezentarea participanților, doamna moderatoare ne-a introdus în subiect, inițiind discuția cu un sondaj de opinie filmat pe stradă despre ce citim, când citim și dacă mai mergem într-o bibliotecă, sondaj realizat de către studenții facultății de Jurnalism, Universitatea din București.

Ulterior vizionării videoclipului, conferința a fost o dialog interactiv dintre doamna Maria Petrescu și invitații noștri de seamă, dialog prin care doamna moderatoare le-a adresat întrebări care sunt pe buzele noastre, ale tuturor.

Doamna moderatoare i-a adresat doamnei Otilia Mantelers următoarea întrebare „De ce este importantă literatura pentru tineri?”, întrebare cu un adevărat impact, fiind de foarte mare interes în zilele actuale ca tinerii să citească. Doamna Otilia Mantelers a răspuns : Este importantă, pentru că ne deschide sufletul foarte mult. Tinerii, spre deosebire de adulți, au o curiozitate mult mai mare. Vârsta adolescenței este caracterizată printr-o curiozitate și o sete de a înțelege lumea mult mai mare decât la orice altă vârstă. Aceasta este vârsta în care tinerii vor să vadă experiențe de viață, iar aceste experiențe cap-coadă se pot vedea numai în cărți, deoarece în cărți văd de unde pleacă eroul și văd unde ajunge, dar si cum se regăsesc tinerii în acele povești, în personaje, în experiența personajului.

După răspunsul minunat al doamnei Mantelers, doamna Maria Petrescu și-a îndreptat atenția asupra rolului lecturii în dezvoltarea fiecăruia dintre noi, întrebare la care ne-a răspuns doamna Nadine Vlădescu. Aceasta a afirmat că rolul lecturii este acela de a deveni tu însuți, lectura are un rol formator, deoarece un copil care citește își dezvoltă imaginația, își dezvoltă empatia, înțelege ce este bine și ce este rău dintr-o multitudine de realități la care nu ar fi avut acces fără cărți. O carte este un prieten pe viață, care ne formează un anumit fel de a fi. Un alt rol foarte important al cărții este, afirmă doamna Nadine, rolul de divertisment – lectura este plăcere. Lectura este un câștig extraordinar, deoarece îți formează gândirea, modul de a trăi.

La finalul răspunsului doamne Nadine Vlădescu, doamna moderatoare a mai adresat o întrebare domului Crăciun, de data aceasta mai mult o curiozitate – ,,De ce literatură pentru copii? Surâzând, domnul Crăciun a răspuns: ,, În primul rând, pentru că mie mi-a plăcut acest domeniu, de aceea am trecut foarte ușor de la pragul de cititor la pragul de scriitor. Literatura pentru copii mă atrage cel mai mult, deoarece atunci când scriu literatură pentru copii, copilul este un auditor foarte sincer, reacția se vede pe fața lui. După 31 de ani de activitate, nu aș mai scrie altceva decât literatură pentru copii. Tocmai acum scriu o carte și sunt și eu curios să văd ce se întâmplă cu eroul meu.”

O întrebare centrală a conferinței a fost ,, Cum îi convingem pe tineri să citească?. La această întrebare, doamna psiholog Otilia Mantelers a răspuns că mai întâi de toate, pe tineri nu trebuie să îi forțăm să citească, ci ar trebui să abordăm o altă strategie – puterea exemplului : dacă copiii ne văd cu o carte în mână pe noi, adulții, într-o bună zi, vor ține și ei o carte în mână.

Mulțumită de răspunsul doamne psiholog, doamna Maria Petrescu, a trecut la o altă întrebare esențială legată de lectură, de data aceasta, răspunsul fiind dat de doamna Vlădescu ,,Este important să mergem la bibliotecă? Și dacă da, când este important să o facem?”. Doamna Nadine a oferit un răspuns care ar trebui să ne pună pe gânduri pe toți ,, Cu siguranță este important, chiar dacă vorbim doar de biblioteca de la noi din casă” Uneori este bine să mergem la bibliotecă publică, deoarece acolo cărțile sunt muncite, iar sentimentul miracolului cărților se poate observa cel mai frumos acolo. Cărțile muncite își arată ridurile.

După această discuție, doamna moderatoare a citit două întrebări dintre cele pe care le-a avut publicul:

Prima întrebare : Considerați că tehnologia a câștigat în fața cărților? – Nadine Vlădescu a răspuns: ,, Eu sunt partizanul cărții scrise, dar trebuie să recunosc că nu mă pot pune tehnologiei, ele merg mană-n mână, deoarece prin intermediul tehnologiei, poți să porți după tine sute de cărți pe un dispozitiv electronic, dar de asemenea poți să asculți și audio-book-uri. Deci n-aș spune că tehnologia a câștigat sau o carte fizică a pierdut. Nu cred că trebuie să existe un război între cele două.”

A doua întrebare : Considerați că cititul cărților în format letric e mai benefic decât cititul cărților în format digital? – Otilia Mantelers a răspuns :  ,,Nu contează felul în care copiii noștri citesc, atâta timp cât citim. Eu mă bucur când văd un copil că citește fie și un articol de pe facebook.”

După aceste două întrebări din public, doamna Maria Petrescu l-a întrebat pe domnul Crăciun : ,,Este o realitate că editurile din România nu publică autori români?”. Domnul Crăciun a afirmat vehement că așa de întâmplă, dându-ne un exemplu chiar din viața profesională a dânsului : A fost în anul 1995 la un ,,Agrosism de Carte”, iar acolo a primit cel mai dur răspuns pe care nu și-l dorește niciun scriitor:  ,,Tu ești autorul de carte? Nu o să o vinzi, deoarece ai trei mari probleme: ești tânăr, ești român și ești în viață.” Din păcate, editurile se feresc să publice autori români, cu siguranță, accentul este pus pe autorii străini.

 Ulterior, doamna Maria Petrescu a mai preluat o întrebare din public de la un elev de clasa a 12a care se pregătește pentru admiterea la Facultatea de Litere pentru a deveni profesor           ,, Puteți să-mi dați câteva exemple cum aș putea să sădesc în elevi dragostea de carte și de lectură?” – Nadine Vlădescu a răspuns, subsumând la ce a spus domnul Crăciun, ,,i-aș propune tânărului domnului domn să organizez dezbateri literare la clasă, în ideea că astfel îi incită pe elevi să intre în polemici și să dezvolte idei sau să organizeze jocuri de rol pentru a-i face pe elevi să se pună în pielea personajului sau să-i pună să schimbe finalul unei cărți.”

 

Apoi, doamna moderatoare i-a întrebat pe Doamna Nadine și Domul Crăciun dacă există vreo carte care i-a schimbat în mod esențial. Doamna Nadine a răspuns ,,aș fi nedreaptă dacă aș alege o singură carte, cred că orice carte iți poate influența modul în care ești, însă dacă ar fi să aleg, aș alege ,,Jurnalul fericirii”, jurnal din temniță care are atât optimism.”, iar domnul Crăciun a afirmat că ,,Ion Creangă cu toate poveștile lui, însă toate cărțile de povești mi-au făcut viața mai frumoasă și m-au făcut omul care sunt azi.”

La finalul conferinței, a fost adresată poate întrebarea de pe buzele tuturor ,,Este lectura punte între trecut, prezent și viitor?” – Invitații au răspuns fără să stea pe gânduri că este lectura este cu adevărat această punte despre care vorbim, este o constantă care leagă cititori de acum cu scriitorii de acum 200 de ani.

Conferința s-a încheiat într-o notă plăcută, cu speranța reîntâlnirii.