Bucătăria turcească are influențe din diferite culturi, acest fapt datorându-se vecinilor, dar și cuceririlor otomane. La curtea sultanului au ajuns mirodenii și produse din multe colțuri ale lumii, iar bucătarii iscusiți din imperiu s-au întrecut în crearea unor preparate „speciale pentru sultan”.
Acestea s-au păstrat de-a lungul timpului, uneori modificându-se în funcție de „modernitate.” Cu toate acestea, turcii și-au păstrat „istoria bucătăriei”. Deoarece le place diversitatea, atât în preparate cât și în gusturi, la masa unui turc se pot întâlni bucate arăbești, mediteraneene, asiatice, georgiene și nu numai.
Dacă vă atrage ideea de a explora diferite culturi, vă invităm să vizitați Turcia unde, în timpul unei mese puteți „vizita” și degusta produse specifice zonei Mării Negre, zonei mediteraneene, zonei arăbești dar și anatoliene.
De la fructe uscate, la preparate dulci-sărate, la băuturi din fructe sau plante (ceai, cafea) – o diversitate de ingrediente pot fi îmbinate cu succes pe masa specifică Turciei vechi și noi.
În cadrul evenimentului vom încerca să aducem câte puțin din specificul fiecărei regiuni: plăcinte (börek) cu carne, brânză sau spanac, salată din grâu spart cu mirodenii (kisir), chiftele din linte (mercimek kofte), și felurite dulciuri (tatlilar) turcești.
Preparatele sunt făcute în casă de voluntarele Asociației pentru Dialog și Valori Universale, cu câteva ore înaintea evenimentului.
Pentru noi, prospețimea preparatelor este foarte importantă, deoarece numai așa vizitatorul poate „călători” direct în inima regiunii de unde provine preparatul.
Doamnele care vor găti și vor prezenta preparatele sunt: Fidan Korkut, Ayse Korkut, Aynur Gursoy, Cristina Eskioglu.
În cadrul evenimentului de duminică, vom pregati ceva ușor și rapid, în genul: plăcintelor (borek), salatei de bulgur (kisir), chiftelelor din linte (mercimek kofte), dulciuri cu șerbet sau cu cremă – vor vrea să facă și câteva prăjituri sub formă de tort.
„Biblioteca Vie a Diversității”, un eveniment extrem de frumos și educativ.
Mulțumim domnului profesor Mustafa că a acceptat inviația, și a fost „o carte vie” pentru toți cei care au dorit „să-i citească filele”.
Valorile universale ne unesc și ne conectează continuu la umanitate.