Rolul femeii în educație

Femeia modelează generațiile viitoare


„Nu încape nicio îndoială că orice cunoaştere a noastră începe cu experienţa; căci prin ce altceva ar putea fi deşteptată spre funcţionare facultatea noastră de cunoaştere, dacă nu prin obiecte care exercită influenţe asupra simţurilor noastre şi care, pe de o parte, produc ele însele reprezentări, pe de altă parte, pun în mişcare activitatea noastră intelectuală, pentru a le compara, a le lega sau a le separa, prelucrând astfel materialul brut al impresiilor sensibile într-o cunoaştere a obiectelor care se numeşte experienţă? Astfel, cronologic, nicio cunoaştere nu precede în noi experienţa, şi cu ea începe orice cunoaştere.” (I. Kant)

Dupa cum afirma și Kant , înțelegem că reprezentările pe care copiii și le formează își au originea atât în cultură dar și în familie. Atât timp cât ne preopcupă, nu numai realitatea în care vor trăi generațiile viitoare, cât și percepția pe care și-o vor forma asupra acesteia, există anumite întrebări ce merită adresate.

Ne-am întalnit vineri pentru a discuta rolul fundamental pe care spațiul privat îl joacă în șlefuirea modului de gândire al copiilor de azi și de mâine. Pentru că mamele au și cariere, apare necesitatea unor cadre formatoare în instituțiile de învățământ care să conștientizeze aceste aspecte și să iși asume acest rol.

Ne-am adresat femeilor, pentru că ele reprezintă în general „autoritatea” spațiului privat și de asemenea ele ocupă, cel mai adesea, pozițiile de educatoare sau învățătoare în prima fază a vieții celor mici, când aceștia sunt asemenea unor bureți, absorbind informații ce dau sens faptelor și experientelor cu care se întâlnesc.

În prima conferință organizată de ADVU am avut alături de noi oameni calzi, cu inima și cu mintea deschisă, uniți de intrebarea- ce insemna să fim tutori mai buni, parinți mai buni, oameni mai buni? Am înțeles împreună că este important să gândim în termeni de cauza și efect, având conștiința modului în care ecoul faptelor noastre asupra copilului de astazi, răsună în comportamentul adultului de mâine.