Cursuri

Text despre cursuri pe care le faceti, pe care urmeaza sa le faceti sau pe care va propuneti sa le faceti

Curs de Limba turcă

„De la inceput ne-am propus sa organizăm un curs care să se diferențieze de modelul clasic, plictisitor. Vrem ca elevii noștri să invețe jucându-se, să se transpună în altă lume si să înteleagă cultura din spatele limbii. Vom îmbina teoria si practica nu doar privind exercițiul de învățare al limbii, ci și obiceiurile. Nelipsitul „cay”, dulciuri tradiționale și seri de film turcesc sunt câteva dintre elementele pe care le vom include în acest curs.” 

 

 

 

Dincolo de bariera limbii

“De la inceput ne-am propus sa organizăm un curs care să se diferențieze de modelul clasic, plictisitor. Vrem ca elevii noștri să invețe jucându-se, să se transpună în altă lume si să înteleagă cultura din spatele limbii. Vom îmbina teoria si practica nu doar privind exercițiul de învățare al limbii, ci și obiceiurile. Nelipsitul “cay”, dulciuri tradiționale și seri de film turcesc sunt câteva dintre elementele pe care le vom include în acest curs.”                                                                                                                                                                       ( Ramazan Yilmaz- director ADVU )

Cunoasterea unor limbi străine înseamnă largirea orizonturilor culturale. Astăzi fiecare dintre noi vorbeste minimum o limba de circulatie internațională, dar cum rămâne cu acele limbi care ne deschid poarta spre lumea îndepărtata a Orientului? Cu cât o limbă este mai diferită, cu atât provocarea este mai mare iar procesul de invatare unul menit să ne transforme.

Deoarece limba turcă este recunoscută oficial ca limbă a minorităților în Romania și Macedonia, iar poziția geografica, legăturile economice și rapoartele politice ne pun într-o relație pe care nu o putem ignora, Asociația pentru Dialog și Valori Universale dorește să ne incurajeze sa ii patrundem tainele. Cu o încărcătură istorică și culturală, limba turcă de astăzi se scrie cu alfabet latin, ușor modificat, fapt ce face învățarea mai ușoară și mai plăcută.

De aceea organizam cursuri de limba turcă pentru începători și avansați, predate de nativi (profesori de limba turcă), cu explicații în limba română. Initiativa are scopul de a apropia aceste doua lumi ale caror destine au fost impletite armonios de către istorie, fiecare imprumutand de la cealalta părți din limba și tradiție.

Cursurile urmăresc dezvoltarea celor cinci competențe fundamentale (înțelegerea limbii vorbite, exprimarea orală, înțelegerea limbii scrise, redactarea corectă a unui text scris si interacțiunea în conversație) cu scopul folosirii active a limbii în situații concrete.

Grupele vor fi de cate 10 persoane, iar un modul se compune din 20 de ore. Sedintele durează 1h.30 si au loc joia incepând cu ora 18.30. Costul unui modul este de 150 lei, iar studentii au reducere 50%. In weekend se organizează seară de film turcesc, iar ceiul si cafeaua sunt mereu la dispozitie. Cursurile se vor tine la sediul ADVU, pe Sos Colentina nr 64B, incinta ICHB Colentina.

Pentru a participa, vă rugăm să completați formularul de înscriere aici.  

Sau trimiteti un email la [email protected]  sau  [email protected]

Cursuri de vară

 

În perioada 25 iunie – 13 iulie 2018, Asociația pentru Dialog și Valori Universale în colaborare cu ICHB și Spectrum Colentina, organizează cursurile de vară pentru copiii cu vârste între 6 și 16 ani. Cursurile vor fi structurate pe grupe de vârstă: 6-7 ani; 8-10 ani; 11-13 ani și 14-16 ani; și vor fi compuse din 5-10 copii, în funcție de grupa de vârstă și numărul de participanți.
Cursurile se vor desfășura în cadrul ICHB Colentina, unde vom avea la dispoziție săli de clasă și de recreere, dotate pentru activitățile pe care le vom desfășura.

 

    Se poate opta pentru o săptămână, două sau chiar trei săptămâni de curs. Cei care vor opta pentru toate cele 3 săptămâni vor beneficia de un discount de 10%. Prețul este de 500 lei pe săptămână, dar așa cum a fost amintit anterior, persoanele care vor opta pentru 3 săptămâni vor achita 1300 lei

La finalul cursurilor, copii vor primi diplome de participare pentru activitățile desfășurate, cărțile de la ora de lectură și rețetele de la cursul de „chimie în bucătărie”.

Programul va fi: 10:00-15:00 de luni până vineri. Nu se asigură transport.

Cursurile vor fi despre: dezvoltare personală; limbajul mimico-gestual; cultură generală; ora de citit și împărtășit; chimia în bucătărie; tenis de masă; tainele calculatorului; desen; muzică; istoria sportului; știința distractivă; art craft; dialog prin fotografie; limba turcă; tehnica realizării pietrei parfumate; tehnica realizării săpunului parfumat.

Materialele necesare vor fi asigurate de noi. Pe cei care vor dori să achiziționeze materiale specifice activităților de ebru, henna și piatră/săpun parfumat, îi putem ghida către site-uri sau locații de unde își pot achiziționa pe mai departe.

Cursul de dezvoltare personală va fi realizat de către doamna consilier Adina Mutu; iar cursul de limbajul mimico-gestual va fi realizat de doamna profesoară Alina Dinu, formator în limbajul mimico-gestual.

Toate cursurile vor fi susținute de persoane cunoscătoare ale domeniilor pe care le vor preda.

Pentru înscrieri ne puteți contacta la numărul: 074 222 0029 – Cristina Eksioglu,  pe adresa de email: [email protected] sau completând acest formular.

Suntem ferm convinși că timp de 3 săptămâni ne vom distra și învăța alături de copii

Ebru - Tehnica marmorizării

Ebru este o tehnică străveche persană de pictură pe apă ce a devenit mai târziu o formă tradițională de artă decorativă specifică Turciei. Acest stil se mai numește marmorat şi constă în adăugarea unei substanțe naturale în apă, pentru a se obține un lichid îngroșat pe suprafața căruia se aplică vopsele insolubile în apă, fără ca acestea să se îmbine între ele. Apoi, cu ajutorul unor beţe de metal, sunt create diverse modele şi forme. Când pictura este gata, aceasta poate fi transferată pe o suprafață absorbantă cum ar fi hârtia, materiale textile sau lemnul.
„Dansul apei şi al culorilor”, așa cum este definită arta EBRU, a apărut pentru prima oară în orașul Buhara din Turkistan, pentru ca mai apoi să se răspândească în întreg Imperiul Otoman. Rezultatul finit obținut folosind acest procedeu poartă numele de „foiţă turcească”.
La finalul cursului, copiii vor ști să-și pregătească apa, culorile; să deseneze pe apă; să facă transferul desenului pe foaie.

Henna- Arta mehndi

Henna e un praf verde-maroniu obținut din planta cu același nume, care se folosește de milenii in orient pentru vopsirea parului si mai ales la realizarea acelor desene misterioase si exotice de pe palmele si tălpile mireselor indiene. Tehnica se numește mehndi, s-a răspândit mult in ultimii ani și în lumea occidentală sub numele impropriu de “tatuaj temporar”, deși n-are nimic de-a face cu tehnica tatuajului de a introduce pigmenți sub piele prin înțepare cu acul. “Tatuajele” cu henna sunt doar niște desene care durează mai mult.
La finalul cursului, copii vor ști să-și pregătească henna, să facă diferența dintre o henna de calitate și una mai slabă; vor putea realiza diverse desene cu henna.

Kokulu taș ve kokulu sabun- – Tehnica de realizare a pietrei parfumate și a săpunului parfumat

– Tehnica de realizare a pietrei parfumate și a săpunului parfumat
Tehnica de realizare a pietrei parfumate este o tehnică nou intrată pe piața și în cultura turcă. Aceasta este în strânsă legătură cu tehnica realizării săpunului. Orașul turcesc Edirne – aflat la granița cu Bulgaria –  este renumit pentru săpunul parfumat în formă de fructe pe care îl realizează. De aici, s-a răspândit piatra parfumată, realizată din praf de ceramică. Praful este amestecat cu uleiuri parfumate și apă. Pasta formată se toarnă în forme de silicon, lăsându-se pentru cel puțin 30 de minute la uscat.
La finalul cursului, copiii vor ști să-și pregătească pasta din praf, apă și ulei, și își vor realiza propriile modele pe care le vor lua acasă.

Limbajul mimico-gestual

Limbajul mimico-gestual (LMG), denumit și limbajul semnelor, este limba matern¬¬a a persoanelor cu deficiente de auz.
Prin învățarea limbajului mimico-gestual, copiii vor dobândi abilitatea de a comunica eficient cu semenii lor care sunt surzi, de asemenea  vor afla lucruri interesante despre o cultura deosebita, cultura surzilor. Astfel de inițiative reprezintă un mod minunat de a facilita comunicarea între persoanele surde şi persoanele auzitoare prin dezvoltarea de cunoștințe și abilități.
La finalul cursului, copiii vor ști un nou limbaj, vor fi capabili să empatizeze cu persoanele surde. Acest curs este un început pentru oricine ;i-ar dori sa devina interpret in limbaj mimico-gestual si sa se preocupe de nevoile surzilor oferind servicii de interpretare.

Curs de dezvoltare personală

Cursurile de dezvoltare personală vor fi personalizate în funcție de grupa de vârstă. Prin jocuri și experiențe, cursurile vor ajuta la: dezvoltarea încrederii de sine (încrederea de sine, imaginea sinelui, identitatea de sine, stimei de sine; Dezvoltarea capacitații de integrare in colectiv; Învățarea tehnicilor de comunicare eficienta cu celălalt; -Sporirea cooperării cu celălalt si încurajarea spiritului de echipa; Exersarea discursului in public si dezvoltarea tehnicilor de negociere; Dezvoltarea abilitații de a interpreta adecvat emoțiile celorlalți; Dezvoltarea spontaneității, eliberarea imaginației; Dezvoltarea relațiilor cu familia; Înțelegerea ideii de interculturalitate; diferențele culturale și sociale; efectele bullyingului;

Library – Curs de citit

În cadrul acestor cursuri, copiii își vor dezvolta abilitățile de citire, înțelegere și prezentare a textelor. Fiecare copil va avea câte o carte – cărțile vor fi alese împreună cu ei, în funcție de grupa de vârstă din care fac parte – în fiecare curs va citi câte 5 pagini timp de 10 minute, iar apoi, pe rând vor prezenta colegilor informațiile citite. Se va începe cu începutul cărții.
La finalul cursului, copii se vor primi cartea pe care au început-o și vor dezvolta abilitatea de a vorbi și de a prezenta ușor și sigur în fața celorlalți

Curs de art craft/hand craft – Lucru manual

Prin cursurile de lucru manual, copiii vor învăța cum să confecționeze obiecte personalizate sau să găsească soluții la probleme precum: cusut, decupat, lipit, etc. În cadrul fiecărui curs copii vor învăța lucruri diferite, în funcție de grupa de vârstă din care fac parte.

Curs de fun science –
Știința distractivă

Prin cursurile de fun science , copiii vor învăța să facă experimente cu obiecte pe care le au la îndemână. În cadrul fiecărui curs copii vor învăța lucruri diferite, în funcție de grupa de vârstă din care fac parte.

Curs de desen

În cadrul cursului de desen, copiii vor învăța printr-o scurtă prezentare despre istoria desenului și a picturii și vor desena/picta cu mâna. Astfel, ei vor învăța să se exprime liber, prin culori și forme.

Curs de muzică

În cadrul acestui curs, copiii vor afla printr-o scurtă prezentare istoria muzicii, mari compozitori, influența muzicii asupra omului și a lucrurilor înconjurătoare. De asemenea, vor descoperi tainele chitarei, jucându-se și cântând alături de domnișoara profesoară.

Chimie în bucătărie –
Curs de gătit

Bucătăria turcească este renumită pentru diversitatea preparatelor. Cu ajutorul ingredientelor de bază, copii vor descoperi chimia din bucătărie”, cu ajutorul rețetelor turcești simple și gustoase. La finalul fiecărui curs, copiii vor savura ceea ce au pregătit, iar acasă vor primi rețeta preparatului realizat în acea zi.

Desen virtual

În cadrul cursului de „desen virtual”, copiii vor  învăța cum să modifice, adauge sau tăia fotografii și video. De asemenea, în funcție de grupa de vârstă din care vor face parte, aceștia vor învăța să adauge și să scrie subtitrări pentru video-urile pe care le vor prelucra.

Curs de fofografie-
Eu prin fotografia lumii

Etimologia cuvântului fotografie provine de la doi termeni din limba greacă, și anume “fotos” = lumină și “graphy” = desen, scris. Începuturile fotografiei datează încă de pe vremea lui Aristotel, însă abia in anul 1819 s-au demonstrat proprietățile hiposulfitului de sodiu, care fixează fotografia pe o suprafață, de către John Herschel. Acesta a folosit pentru prima oară termenul de fotografie în anul 1839, iar începând de atunci fotografia devine tot mai populară. Apare meseria de fotograf care era din ce în ce mai căutată, mai ales pentru ziare.
Prin cursul de fotografie, copiii vor învăța să pună în lumină, caracteristicile personale, fotografiind lucruri din jurul lor. De multe ori, fotografiem lucruri și locuri cu care rezonăm. Fie că ne dăm seama sau nu, prin fotografiile pe care le facem, arătăm o parte din noi.
La finalul cursului, copiii vor ști să se exprime mai ușor prin fotografie și vor înțelege importanța acesteia în mediul actual.

Curs de limba turcă

Astăzi, datorită evoluției tehnologice, cunoașterea unei limbi străină este mai mult decât necesară. Îmbinările și curiozitățile culturale duc către noi orizonturi, noi limbi. Cu cât o persoană cunoaște și vorbește mai multe limbi, cu atât este mai încrezător în viitor și în modul în care el va ajuta la dezvoltarea societății.
Din acest motiv, prin cursul de limba turcă dorim să îi ajutăm pe copii să cunoască o nouă limbă; o limbă vecină.  În România, limba turcă este cunoscută oficial ca limba unei dintre minorități.
Deoarece limba turcă modernă se scrie cu un alfabet latin, ușor modificat, face învățarea mai ușoară și mai plăcută.
La finalul cursului, copiii vor deține noțiunile gramaticale de bază pentru exprimarea și comunicarea în limba turcă.

Curs de cultură generală

Deoarece este mult mai ușor și plăcut să învățăm prin joc și exemple, cursul de cultură generală își propune să îi ajute pe copii să afle noi, lucruri importante, dar fără a fi nevoie să scrie după dictare sau să memoreze acasă.
STIAȚI CĂ – în 1848, cascada Niagara a secat temporar (30 de ore) din cauza unui enorm iceberg care a blocat cursul apei in amonte?
SAU CĂ – dacă vă veți măsura vreodată distanța dintre incheietura mâinii și cot veți constata că aceasta este egală cu lungimea tălpii piciorului?
SAU CĂ – J.S. Bach își turna apă rece pe cap fiind de părare că acest lucru îi stimulează creierul?
Ei bine, și copiii dumneavoastră vor cunoaste toate aceste curiozități și informații de cultură generală din muzică, pictură, arhitectură, istorie, geografie, natură și multe altele, la finalul cursului de cultura generală.

Activități sportive

Sportul în viața copilului oferă multiple beneficii, nu doar la nivel de dezvoltare fizică armonioasă, ci și la nivelul socializării și al sanătății pe termen lung.
Practicat în echipă sau în cadru organizat, sportul îi ajută pe copii să fie mai sociabili, să lucreze ușor împreună cu ceilalți și să înteleagă ce inseamnă fair-play. În plus de beneficiile sale sociale, sportul oferă și o metodă grozavă pentru copii de a se distra.

În cadrul cursurilor noastre, copii vor învăța să joace tenis de masă și se vor distra făcând sporturi de interior sau exterior.

Close Menu